Despre greutatea pantofilor de alergare

Te-ai intrebat vreodata care sunt cele mai importante criterii dupa care ar trebui sa iti alegi pantofii de alergare?
Contrar unora, pantoful de alergare potrivit nu este acela care este mai scump si nici cel care este mai frumos, ci acela care corespunde nevoilor tale specifice.
Asadar, cele mai importante criterii dupa care alegem pantofii de alergare sunt:

 • tipul pronatiei;
 • nivelul de amortizare;
 • nivelul de stabilitate;
 • greutatea pantofilor.
Toate sunt foarte importante, insa cel mai adesea neglijat este ultimul, greutatea pantofilor.

De  ce este foarte impoartanta greutatea pantofilor de alergare?

Deoarece in momentul in care alergam, pe toata durata cursei sau antrenamentului, depunem efort considerabil pentru a cara greutatea pantofilor, asta pe langa greutatea corporala.

Dupa un calcul simplu e usor sa-ti dai seama cat de important este acest criteriu si hai sa luam ca etalon o cursa in care se fac in jur de 40.000 de pasi / cursa si care de regula, in functie de lungimea pasului fiecarei persoane, ajunge in jurul valorii de 42 km sau undeva pe acolo.

Daca pantofii cu care alergi ar avea o greutate de 300 g/bucata, pe care o inmultim cu cei 40.000 de pasi, inseamna ca pe parcursul cursei o sa ridici o greutate echivalenta cu 12 tone si asta daca ne referim strict la greutatea pantofilor.

La o greutate  a pantofilor de 200 g/bucata, greutatea pe care o ridicam pe parcursul cursei ajunge in jurul valorii de 8 tone, deci se economiseste energie echivalenta cu cea necesara ridicarii unei greutati de 4 tone.

Greutatea ridicata in momentul alergarii, influenteaza atat rezistenta cat si  viteza, din aceste motive exista pe piata la momentul actual pantofi de antrenament si pantofi de cursa, ultimii fiind cat se poate de minimalisti.

Concluzionand, te poti antrena intr-o pereche de pantofi ceva mai grei care evident vor excela in ceea ce priveste nivelul de amortizare si stabilitate, iar daca te antrenezi zilnic si pe distante lungi, sunt doua caracteristici importante. In schimb, pentru ziua cursei alege intotdeauna pantofi cat mai minimalisti, deoarece cursa se desfasoara pe o perioada relativ scurta de timp comparativ cu antrenamentele zilnice si nu este necesar un grad ridicat de tehonologii de amortizare si stabilitate, care evident vor adauga greutate pantofilor, din contra, pantofii trebuie sa fie cat mai usori cu putinta deoarece iti pot influenta serios atat rezistenta cat si viteza.
Reclame

4 gânduri despre “Despre greutatea pantofilor de alergare

 1. Pingback: Review Reebok All Terrain Super – idob.wordpress.com

  1. Prima intrebare este foarte buna! Este absolut necesar sa incepi cu o analiza footscan pentru a depista tipul pronatiei, se poate face gratuit in magazinele Intersport. Daca alergi pana in 5 km, poti alerga cu aproape orice tip de pantofi, singurele conditii sunt sa fie potrivite pronatiei tale si sa fie de alergare.
   Mi-e greu sa cred ca un incepator poate duce mai mult de 5 km, dar pentru a evita investitiile repetate, recomand folosirea inca de la inceput, a unei perechi de pantofi de nivel mediu, cum ar fi:
   http://www.intersport.ro/pd/questar-boost-tech-m-95369.htm?lang=ro
   http://www.intersport.ro/pd/gel-cumulus-17-98305.htm?lang=ro
   http://www.intersport.ro/pd/air-relentless-5-97259.htm?lang=ro
   Ca tip de suprafata, recomandarea mea ar fi sa eviti pe cat posibil bitumul si sa acorzi mare atentie perioadei de incalzire.

   Apreciază

 2. Pingback: Despre alegerea pantofilor de alergare – idob.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s