Nike „Breaking 2” a luat sfarsit. Nu a fost 1:59:59, dar avem un nou record mondial.

Povestea S.F. a maratonului sub 2 ore a inceput in data de 12 decembrie 2016, atunci cand Nike a anuntat ca doreste sa impinga corpul uman spre depasirea limitelor acestuia.

Obiectiv: alergarea unei distante de maraton in mai putin de 2 ore.

Recordul modial care sta in picioare a fost stabilit de Dennis Kimetto in 2014, la Maratonul de la Berlin, cand atletul kenyan a reusit sa alerge 42,195 km in 2 ore, 2 minute si 57 de secunde.

Echipa

Pentru aceasta provocare au fost testati initial 60 de atleti, din care au ramas 18, iar intr-un final au fost alesi 3:

1. Eliud Kipchoge (Kenya)

 • medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena (2004), in proba de 5000 m;
 • medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), in proba de 5000 m;
 • medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio (2016), in proba de maraton;
 • recordul personal pe distanta de maraton a fost stabilit in 2016, la Maratonul de la Londra: 2:03:05.

2. Zersenay Tadese (Eritrea)

 • medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena (2004), in proba de 10.000 m;
 • de 5 ori castigator al Campionatului Mondial de Semimaraton (2006, 2007, 2008, 2009 si 2012);
 • detinator al recordului mondial pe distanta de semimaraton: 00:58:23.

3. Lelisa Desisa (Etiopia)

 • debutant in proba de maraton in 2013, la Maratonul de la Dubai (02:04:45);
 • dublu castigator al Maratonului de la Boston (2013 si 2015) si ocupant al locului secund in 2016.

Nike Breaking 2 Runners

Pe langa ei, o intreaga armata de experti in biomecanica, antrenament, tehnologie, nutritie, psihologie si fiziologie, si-a adus tot aportul de cunostinte pentru realizarea obiectivului.

Locatia a fost aleasa, istoria urma sa fie scrisa pe o bucla (2.4 km) a circuitului de Formula 1 de la Monza, in nordul Italiei, locul considerat de specialisti ca fiind ideal din punct de vedere climatic (altitudine, presiune atmosferica, temperatura).

Strategia cursei

Pentru a-i ajuta pe cei 3 atleti sa stabileasca acest obiectiv, o masina electrica a rulat la o distanta de aproximativ 6 metri inaintea plutonului. Pe aceasta a fost montat un panou care afisa timpul trecut de la startul cursei, pace-ul si timpul prognozat pentru finish, astfel incat atletii sa stie in orice moment cat de aproape se afla de obiectiv.

In spatele masinii au alergat 6 paceri, care au incercat sa impuna un ritm alert atletilor, motiv pentru care,  la fiecare 2 ture de pista (4.8 km), 3 din cei 6 paceri au fost schimbati alternativ. Acestia au alergat in forma de triunghi, pentru a le crea un culoar aerodinamic atletilor din spatele lor.

breaking2_pacer.JPG

Echipament

Cei 3 atleti au alergat cu „modelul Nike de Formula 1” – Zoom VaporFly Elite. Talpa intermediara a pantofului este realizata dintr-un material nou, denumit ZoomX.

Reprezentantii Nike spun ca acesta este incredibil de usor, moale si elastic, oferind amortizare si propulsare la fiecare pas.

Unul din cele mai importante aspecte ale modelului in cauza, consta in faptul ca in noua talpa ZoomX este introdusa o lamela rigida, din fibra de carbon, personalizata fiecarui atlet. Aceasta stocheaza si elibereaza energie la fiecare pas, propulsand alergatorul inainte.

Noua constructie a talpii pleaca de la ideea de a oferi suficienta amortizare pentru o cursa lunga, mentinandu-si in acelasi timp calitatile de propulsare si viteza.

Partea superioara a pantofului prezinta o constructie Flyknit „modelata” individual pe forma piciorului fiecarui atlet, dar si optimizata din punct de vedere aerodinamic, astfel incat in miscare sa opuna cat mai putina rezistenta.

09SHOESweb4-master675.jpg

Si daca te intrebi deja, modelul Zoom VaporFly Elite nu este disponibil pietei largi, insa din luna iunie va fi disponibil un model derivat din acest „prototip” – Zoom VaporFly Elite 4 %.

Desfasurarea cursei

Perioada aleasa pentru aceasta incercare a fost 06 – 08 mai, deoarece se doreau conditii climatice cat mai favorabile. Conform statisticilor din ultimii ani, aceasta este perioada cea mai favorabila din acest punct de vedere. Este dimineata zilei de 06 mai, ora locala 05:45, se inregistreaza 11.8° C si o viteza a vantului de 0.6 km/h.

Cronometrul a pornit oficial si atletii iau startul in incercarea istorica de a termina cei 42,195 km in mai putin de 2 ore.

Dintre cei 3 atleti, cel mai aproape de atingerea obiectivului a fost kenyanul Eliud Kipchoge, care a fost in grafic pana la km 25, moment in care avea o secunda peste timpul preconizat, dupa care a inceput sa piarda usor din ritm, acesta inregistrand 2 secunde sub timpul preconizat la km 30, – 6 secunde la km 35, – 20 de secunde la km 40 si – 26 de secunde la final.

Acesta a reusit sa termine cursa dupa 2 ore si 25 de secunde, cu 26 de secunde peste obiectivul de 01:59:59. Zersenay Tadese a trecut linia de sosire dupa 02:06:51, iar Lelisa Desisa dupa 02:14:10.

In ciuda faptului ca nu a reusit sa sparga bariera celor 2 ore, Kipchoge a devenit omul care a reusit sa parcurga distanta de maraton in cel mai scurt timp, terminand cu 2 minute si 32 de secunde sub recordul mondial stabilit de Kimetto in 2014.

Performanta sa va ramane in istorie, insa nu va fi inregistrata ca record oficial, deoarece au fost folositi o serie de factori artificiali, de care in mod normal nu ai parte intr-o cursa obisnuita (locatoe, suprafata, strategia dispunerii pacer-ilor, conditii climatice favorabile, hidratare personalizata).

Chiar daca nu si-a atins obiectivul, consider „Breaking 2” ca fiind o incercare indrazneata si o campanie de marketing „inteligenta”, atat pentru noua tehnologie ZoomX, cat si pentru noul model Nike – Zoom VaporFly Elite 4%, pantofi care urmeaza sa fie lansati curand.

 Photo credit: Nike.com

Reclame

2 gânduri despre “Nike „Breaking 2” a luat sfarsit. Nu a fost 1:59:59, dar avem un nou record mondial.

 1. Pingback: Sa fie oare Zoom Vaporfly 4% cel mai bun pantof de pana acum?

 2. Pingback: Kipchoge câştigă la Berlin, însă recordul stabilit de Kimetto rezistă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s