Impresii dupa Maratonul Bucuresti Raiffeisen Bank – editia 2017

Duminică, 15 octombrie, a avut loc ediția aniversară a Maratonului București Raiffeisen Bank.

S-au împlinit 10 ani de la prima ediție a celui mai mare eveniment de alergare stradală din România, 10 ani de când, într-o zi din octombrie, se aleargă Bucureștiul în lung și-n lat, 10 ani de când avem în România un eveniment de alergare capabil să strângă atâta lume într-un singur loc.

Anul acesta, în cele două zile ale evenimentului, aproape 17.000 de alergători au adus culoare pe străzile Bucureștiului.

Maratonul  București este genul de eveniment pe care-l aștepți tot anul, iar când se termină iți pare rău că a trecut prea repede. Exact sentimentul asta l-am avut după cursă.

Anul acesta, ca și anul trecut, am participat la cursa de ștafetă, alergând primii 10 km din cei 42,195 alergați de echipa mea. Am avut parte de un traseu diferit fată de cel de anul trecut, mult mai frumos  și configurat în linii mai drepte, iar ideea organizatorilor de a extinde traseul până la Arcul de Triumf – genială!

Fără dubii, prima parte din traseul acestei ediții ne-a arătat o parte mai frumoasă a Capitalei și ne-a permis  să ne desfășurăm pe o distantă mai mare.

Nici anul acesta nu am scapăt de aglomerația de la start. Chiar dacă inițial am fost puțin iritat de situație, din punct de vedere organizatoric, nu cred că se putea face ceva mai bine, și spun asta gândindu-mă la faptul că, în același timp, au luat startul aproximativ 5185 de alergători, la probele de maraton, semimaraton și ștafetă. Startul cursei de 10 km s-a dat cu o ora și jumătate mai devreme, la 08:00.

Până la urma m-am bucurat că am reușit să termin cursa cu bine, reușind să mă încadrez în timpul pe care mi-l propusesem. Iar ca să privesc partea pozitivă, pot spune că  zidul de alergători din fata m-a obligat să fiu mai reținut în primii 2 km, dându-mi astfel ocazia să cresc ritmul treptat.

La urma urmei, singur m-am băgat în aglomerația aia, estimând în momentul înscrierii, în mod deliberat, un timp mai mare decât cel care-mi este în realitate necesar pentru parcurgerea unei distante de 10 km. Astfel am fost repartizat în sectorul D. Dacă plecam mai din fata, cu siguranță câștigam câteva minute.

Anul acesta, la cursa de maraton s-a stabilit un nou record de traseu, kenianul Duncan Cheruiyot reușind să termine cursa după 2h:13min:09sec. Pentru doborârea recordului precedent (2h:13min:16sec) s-a pus la bătaie un premiu în valoare de 1000 €.

Pe locul doi a terminat tot un kenian, Kipkemboi Hosea, cu 2h:14min:19sec, iar cel de-al treilea atlet care a trecut linia de sosire a fost etiopianul Gezahegn Muleta Keneni, cu 2h:15min:02sec. Sorin Mîneran a fost primul roman din clasament, acesta reușind să termine pe locul 7, cu 2h:31min:59sec.

La proba feminină de maraton a câștigat etiopianca Armaz Gelana Erba, cu 2h:42min:02sec. Pe locul 2 s-a clasat Zeritu Begashaw Wakjira, tot din Etiopia,  cu 2h:42min:20sec,  iar pe locul 3 a terminat Ana Rodean, cu 2h:57min:37sec.

În proba de semimaraton masculin, Emanuel Trandafir s-a clasat pe primul loc, cu  1h:11min:46sec, fiind urmat de polonezul Wichowski Jacek (1h:11min:56sec) și de Munteanu Florin (01h:15min:39sec).

La feminin a câștigat Ancuta Bobocel (1h:12min:29sec), fiind urmată de Vasilescu Maria Magdalena (1h:28min:41sec) și Panta Diana (1h:35min:11sec).

Cursa de 10 K masculin a fost câștigată de Alexandru Corneschi (0:33min:03sec), iar la feminin s-a impus Ilinca Maria Tempeanu (0:41min:24sec).

Acestea sunt rezultatele provizorii pe baza cărora au fost felicitați sportivii pe scena din Piața Constituției. Rezultatele oficiale vor fi anunțate la trei săptămâni post – eveniment, după soluționarea contestațiilor, dacă va fi cazul.

Lista cu valoarea premiilor ce urmează să fie oferite după validarea rezultatelor poate fi consultată aici.

Cursa Copiilor a avut loc sâmbătă, 14 octombrie, desfășurându-se diferențiat pe grupe de gen și vârstă. Din rațiuni de siguranță a fost eliminat clasamentul acestei curse, iar premiile s-au acordat prin tragere la sorti.

Similar au stat lucrurile și la cursa de “Jogging în scutece”, la care au participat părinții care au dorit să alerge 900 m împingând căruciorul copilului.

Ce mi-a plăcut

Traseul a fost foarte bine animat și dotat cu puncte de hidratare suficiente, iar voluntarii de la punctele respective și-au făcut treaba exemplar.

Primii 10 km din traseu au fost absolut superbi. Traseul a bifat repere importante ale orașului și s-a desfașurat pe o distantă mai mult decât decentă.

În zona Sport Expo au fost toalete suficiente, iar în proximitate erau puncte unde te puteai spăla pe mâini.

Anul acesta, în premiera, evenimentul a avut un imn oficial. Nota 10 pentru Zoli Toth și George Calin, prin creatia lor au reușit să transmită deopotrivă energie și emoție.

Sectoarele în care s-a făcut predarea ștafetelor au fost foarte bine delimitate, mult mai bine decât anul trecut. Dacă s-ar fi montat panouri și pe partea dreaptă, era și mai bine, deoarece cei care așteptau aveau tendința să iasă în drum, mascând astfel panourile de pe partea stângă.

Ce cred că ar putea fi îmbunătățit

În continuare consider că este prea puțină lume la finish. La cât de important este evenimentul, nu este suficientă animație acolo. Eu aș monta scena în apropierea punctului de finish, astfel alergătorii ar rămâne în acea zonă. Sau poate o tribună din aia mobilă, pe schelet metalic, ar fi alegerea perfectă. La premiere la fel, puțini oameni.

Știu că e dificil să restricționezi circulația pietonilor, dar nu se poate ca aceștia să dea buzna în valul de alergători si să încurce pe toată lumea. Am văzut vreo 4 astfel de situații.

Neapărat trebuie să fie muzica la finish. Era cineva care vorbea acolo, dar cat să vorbești fără fundal pe voce?!

Mascota Greeny a fost total absentă din peisaj. Nu ar strica mai multă interacțiune cu masa de oameni.

La premiere, cred că ar fi mai corect să se pună imnurile tuturor țărilor din care provin toți cei 3 ocupanți ai podiumului, nu doar imnul tării din care provine câștigătorul.

Felicitări Bucharest Running Club pentru efortul depus în organizarea evenimentului de anul acesta. Ne vedem anul viitor, când,  am toată convingerea că o să alergăm la un eveniment din categoria Bronze Label!

Reclame

2 gânduri despre “Impresii dupa Maratonul Bucuresti Raiffeisen Bank – editia 2017

    1. Din pacate, este doar o data pe an. 😦
      Este un eveniment la care merita sa vii, total diferit de oricare altul, iti dai seama, e vorba despre cel mai mare eveniment de alergare stradala din Romania. Doar Imagineaza-ti cum se vad 5185 de alergatori la start si ce energie este acolo. Asta e, te antrenezi pentru anul urmator, dar era frumos sa vezi cum e la un eveniment mare.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s